Obilježavanje obljetnice smrti Petra Kružića

Rijeka, 11. ožujka 2007.

Povijesne postrojbe Kliški uskoci nad grobnicom Petra Kružića

Svečanom akademijom i misnim slavljem u bazilici Majke Božje Trsatske, te mimohodom Povijesne postrojbe Kliški uskoci ulicama Rijeke, obilježena je 470. obljetnica pogibije Petra Kružića, vojskovođe, kapetana i kaštelana kliškoga i senjskog, koji je poginuo 11. ožujka 1537. godine. Tijelo Petra Kružića – štovatelja Gospe Trsatske, počiva u bazilici na Trsatu, a svoju je privrženost Trsatu i Majci Božjoj Trsatskoj tijekom života iskazao gradnjom Trsatskih stuba, koje su s vremenom postale nezaobilazni dio svakog hodočašća Svetištu.
Svečani program obilježavanja započeo je u subotu, polaskom Povijesne postrojbe Kliški uskoci, izaslanstva Klisa, kliških ustanova i udruga iz Klisa u pravcu Senja. Nakon svečanog mimohoda i ceremonijala u Senju, Kliški uskoci s predstavnicima Grada Senja i Općine Klis uputili su se prema Rijeci. Program obilježavanja se nastavio u Svetištu Majke Božje Trsatske, gdje je nakon mimohoda Povijesne postrojbe Kliški uskoci Trsatom, u spomen na velikog vojskovođu održana svečana akademija.
Akademiji u bazilici Majke Božje Trsatske nazočili su trsatski franjevci na čelu s gvardijanom fra Lucijem Jagecom i njegovim zamjenikom fra Serafinom Sobolom, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac, ministrica Kolinda Grabar-Kitarović, te brojni drugi uzvanici. Kružićevo djelo predstavio je povjesničar dr. fra Emanuel Hoško, dok je glumica Edita Karađole pročitala oporuku Kružićeve sestre Jelene iz koje zrači njegova povezanost s trsatskom Gospom i Svetištem.
Predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić-Bukovac kazala je kako svojim životom Kružić toliko mnogo govori o burnoj prošlosti ovih naših prostora koji su uvijek bili predmet osvajačkih želja naroda i država.

„Riječ je prije svega o velikom čovjeku, vojniku i graditelju koji nas je zadužio svojim životom i svojim djelima ostavio neizbrisiv trag u našoj prošlosti i sadašnjosti. Ipak, nama Riječanima Kružić je ponajprije sinonim za velikoga i vjernoga štovatelja čuvarice Grada, Trsatske Gospe te ga osobito cijenimo kao graditelja Trsatskih stuba koje su i danas, kao i kroz stoljeća za nama, mjesto hodočašća, vjere, predanosti i upornosti. Zapravo, neovisno o tome jesu li vjernici ili nisu Riječani su ponosni na značenje i vrijednost Trsatskih stuba, kao i Trsatskoga svetišta uopće,“rekla je Pešić-Bukovac.
Početkom 16. stoljeća, kada je Kružić dao izgraditi dio stuba u najstrmijem dijelu podno samoga Svetišta te kapelu svetoga Nikole i Kapelu svetoga Petra, koja je postala i njegov mauzolej, to je bio veliki graditeljski pothvat i veliki izraz vjere i štovanja. Bila je to još jedna njegova pobjeda, kao i u mnogim junačkim bitkama koje sa svojim uskocima i vojnicima vodio protiv tada silovitih osmanlijskih osvajača. Bile su to uostalom godine kada je Hrvatska dobila epitet predziđa kršćanstva, a Klis i Kružić kao njegov branitelj, bili su jedno od posljednjih uporišta pred najezdom turske sile, sve do njihovoga pada i tragične Kružićeve smrti.
Obilježavanju obljetnice smrti Petra Kružića nastavljeno je u nedjelju, mimohodom Povijesne postrojbe Kliški uskoci riječkim ulicama te stubama, koje je u znak zahvale Grad Sušak 1931. godine nazvao Trsatskim stubama Petra Kružića. Potom je u bazilici Majke Božje Trsatske održana misa zahvalnica, koju su predvodili nadbiskup i metropolit riječki mons. Dr. Ivan Devčić i biskup gospićko – senjski mons. Dr. Mile Bogović.
Organizatori obilježavanja Kružićeve smrti su Franjevački samostan na Trsatu, Povijesna postrojba Kliški uskoci i Matica hrvatska Senj, a pokrovitelji gradovi Rijeka i Senj, Općina Klis, te Splitsko-dalmatinska županija.
Povijesna postrojba Kliški uskoci kulturna je udruga osnovana 2005. godine koju sačinjavaju dragovoljci i invalidi Domovinskog rata iz slavne 4. brigrade Hrvatske vojske te pridruženi im povjesničari, umjetnici i kolekcionari. Udruga je izrasla iz želje za revitalizacijom iznimno vrijednih baštinskih vrijednosti Tvrđave Klis i komplementarnih kulturno-povijesnih osobitosti. Dovršetkom izrade replika autentičnih uskočkih odora, nabavkom povijesnog oružja te izradom glazbene podloge, uspješno je okončana prva faza vrlo intenzivnog djelovanja postrojbe. Ciklus ovogodišnjih svečanosti posvećenih obljetnici Kružićeve smrti bit će okončan u lipnju održavanjem tematskog znanstvenog simpozija u Tvrđavi Klis.

(S.R.) www.rijeka.hr