Spomen 470. godišnjice smrti Petra Kružića 12. ožujka 1537.-2007.

Najava događaja Rijeka 10.-11. ožujka 2007.

Subota 10. ožujka

U spomen na 470. obljetnicu smrti Petra Kružića, u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu bit će održana svečana akademija na kojoj će o ovom uskočkom vođi i graditelju Trsatskih stupa govoriti dr. Emanuel Hoško. Početak je u 19 sati. Uoči akademije, riječkim Korzom svečanim mimohodom proći će senjski uskoci s Povijesnim postrojbama „Kliških uskoka”. Bit će to prvi posjet klišana u svečanim uskočkim odorama uz izvornu etno-glazbenu pratnju diplara i bubnjara. Oni će u Rijeku stići u 17 sati brodom Hrvatske ratne mornarice a potom se, uz pratnju povorke ostalih gostiju, izaslanstava, uzvanika i sudionika, uputiti ulicama Rijeke, preko Kružićevnih stuba do svetišta Majke Božje na Trsatu.

Nedjelja 11. ožujka

U povodu obilježavanja 470. obljetnice smrti graditelja Trsatskih stupa, uskočkog vođe Petra Kružića, svečano euharistijsko slavlje u svetištu Majke Božje Trsatske s početkom u 11:30 predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić u zajedništvu s gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem.
Uoči svete mise, Povijesne postrojbe kliških i senjskih uskoka krenut će u 10 sati riječkim Korzom, Kružićevim stubama do trsatskog svetišta.
Pola sata prije svete mise ispred crkve Majke Božje Trsatske bit će održan nastup orkestra limene glazbe Hrvatskog kulturnog glazbenog društva „Mosor“ i članova kulturne udruge mladih „Ključ“ iz Klisa uz svečani ceremonijal primopredaje ključa grada Klisa između izaslanstava gradova Senja i Klisa.

Helena Anušić
www.rijeka-nadbiskupija.com