Uskoci će koračati Splitom

Oboružani kuburama, jataganima i čakanima, osmorica kliških uskoka, odjeveni u svoje odore, krenut će točno u 16 sati sa Trga Gaje Bulata. Uz zvuke dipli i bubnja ova će postrojba koračati Marmontovom te ulicama gradske jezgre Splita, sve do Voćnog trga i krajnjeg odredišta — Gospina svetišta na Dobriću. Tu će se pokloniti velikoj slici Bogorodice s Djetetom u naručju, koju su uskoci, napuštajući Klis pred okupacijom turskih osvajača, 1537. godine, ponijeli i sakrili je u splitskome svetištu, gdje se i danas nalazi.
Ovo nije scenarij za neki povijesni film, nego tek dio multimedijalnoga scenskog i izložbenog etnospektakla, koji će se u Splitu održati idućeg petka 2. veljače, u popodnevnim satima. Tom prilikom, obilježavajući 470. obljetnicu smrti Petra Kružića, uskočkog kapetana i kneza, koji je junački poginuo u bici za Klis 1537. godine, prvi put će biti svečano promovirana povijesna postrojbe Kliški uskoci, osnovana kao kulturna udruga prije nepune dvije godine.
Iz navedenih razloga upravo je Split uzet za promociju ove postrojbe, koja će se nakon svečanog mimohoda i mise u 17 sati na Dobriću, nastaviti sat kasnije na obližnjem Voćnom trgu nastupom kliške limene glazbe i mješovitog zbora, etno-performanceom, te videoprojekcijom.

Usto, u 19 sati, u Palači Milesi bit će otvorena izložba kolekcionara Ante Meštrovića.
— Samo da nas vrijeme posluži, napravit ćemo u Splitu pravi povijesni spektakl — obećava Damir Žura, kapetan Kliških uskoka i jedan od inicijatora cijeloga projekta. Kaže nam kako se ideja o osnivanju udruge i povijesne postrojbe među Klišanima javila iz više razloga — iz želja da se revitalizira kuturna baština, te time stvore preduvjeti za turistički uzlet Klisa, ali i kako bi se socijalizirali dragovoljci Domovinskog rata. Naime, udrugu osim povjesničara, umjetnika i kolekcionara uglavnom čine bivši pripadnici legendarne Ćetvrte gardijske brigade HV-a.
— U statutu udruge i stoji da odore naše postrojbe mogu nositi samo dragovoljci — objašnjava Žura, i sam bivši pripadnik Ćetvrte, te kazuje kako već skoro dvije godine traju pripreme za ovu svečanost. Odore su napravljene u suradnji s etnografima, ali i HAZU-om

— Nakon što smo ih uvjerili u ozbiljnost projekta, akademici su nas srdačno upitali “gdje ste bili prije”, te nam odmah, na čelu s Milanom Mogušom, priskočili u pomoć — dodaje Andi Jankov, također Žurin suborac iz Ćetvrte, koji nam s ponosom veli da su pismo potpore za osnivanje postrojbe dobili i iz papinske Švicarske garde.
Njih dvojica, te Ivan Babić, bivši pripadnik Sedme gardijske brigade, a sada također uskok, kazuju nam kako će replike odora biti potpuno autentične. Pod nadzorom stručnjaka Etnografskog muzeja u Splitu, sukno je nabavljeno od Milke Lukić iz Šibenika, šestmetarske pojaseve izradila je Marija Milan iz Vrlike, a opanke Marija Zebić iz Gljeva, dok se odore ručno završavaju u Prvić Luci. Za odabir dipli i bubnjeva kao glazbene pratnje uskoke je savjetovao Mojmir Novaković, a potrebnu pomoć pružili su i sinjski alkari.
Sve dovoljno za pravi spektakl, koji će Klišani Splićanima prirediti idući petak

J. Dadić (Slobodna dalmacija)