Internet provalija (Klis na internetu)

Do prije malo riječ internet nije bila prisutna ni u jednom rječniku. Danas, pak, sve ono što želite predstaviti, prodati ili darovati, najjednostavnije, najjeftinije i najkorisnije je staviti na internet. I već će se neka muha zalijepiti kroz traženu riječ, nabasat će na stranicu i eto ti potencijalnog Što Li Već.

Kako se Klis predstavlja na internetu?
Nekoliko stranica koje bi trebale brinuti o kvazi-turizmu u Klisu sramote nas na netu.

– Odakle si ti? – pita me kolegica na poslu.
– Surfaš li po netu često? – odgovaram protupitanjem.
– Da – čudi se ona.
– Iz Solina.

Jer upiše li slučajno KLIS u neku tražilicu, uf! Naići će na pedofile, razbijače, kriminalce sa sprejem (crnim da crnji biti ne može). Mislim se, ja ću na sigurno.
Solin, draga. Može i Dugopolje. Klis ne.

Na našem web meniju nudi se: stranica općine, turističke zajednice (hm, da turističke zajednice…) i najeksponiranije udruge u Klišana, Povijesne postrojbe Kliški uskoci. Pa koju god da otvoriš, radije ću biti onaj sa sprejem.
Jer nesposoban nisam. A krene li se u analizu gore navedenih stranica, poveznica je upravo ta grda riječ: nesposobnost. U vremenu kada bi se (valjda) trebali pojavljivati na turističkom tržištu, nuditi ono što imamo, malo povijesnog kamena, a s obzirom na blizinu vrlo posjećenih turističkih destinacija i drugog grada po veličini u Hrvatskoj, Klis u segmentu prezentacije svoje ljepote, tradicije i kulture kaska za puno manje atraktivnim sredinama. Internet stranica je ogledalo rada neke tvrtke, ustanove, lokalne samouprave ili bilo čega. U ovom slučaju, gore spomenute internet stranice ogledalo su nas samih. A one nam govore; nemate vi pojma…a turistima šapuću: odlazite, ne remetite nam naš uskogrudni, zatucani i plitki mir.  crno2