Europski novci obnovit će Klišku tvrđavu

Ribarska luka u Komiži, razvoj ruralnog turizma u Zagori i na otocima, obnova Dalmatinske zagore, pokretanje Regionalnog radno-rehabilitacijskog centra DES, Jadranski program zaštite od požara tek su dio projekata Splitsko-dalmatinske županije koje će ova regija prijaviti na natječaj za dobivanje novca iz europskih fondova.
Novinare su o tome na Kliškoj tvrđavi izvijestili čelnici Županije, župan Ante Sanader i suradnici. Mjesto susreta nije slučajno odabrano, jer ova će povijesna utvrda biti još ljepša nakon obnove koju će sufinancirati i Županija.
– Osim Kliške tvrđave, kojoj se uvijek nanovo divimo, sredstvima iz europskih fondova financirat će se i obnova ruta Dalmatinske zagore, a od velike važnosti je i Jadranski program zaštite od požara – poručio je Ante Sanader, navodeći kako će i natječajima za europske fondove ova regija pokazati kako ima resurse u koje se mora ulagati. Jedan od tih objekata je i Providurov stan na Kliškoj tvrđavi, na kojoj će biti rezidencijalni prostor Splitsko-dalmatinske županije, tako će se i gosti nakon obnove Tvrđave upoznati s ljepotama povijesne utvrde. Susret s novinarima bio je prigoda i za obilazak tvrđave te najava za Skupštinu Jadranske euroregije koja se od ove srijede održava u Splitu, a okupit će sve članice ove organizacije.
Osnovana je 2006. godine, na čelu joj je Ivan Jakovčić, a osim Splitsko- dalmatinske županije, domaćina važnog skupa, u članstvu su i Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska te Dubrovačko-neretvanska županija.

OJDANA KOHAREVIĆ (Slobodna Dalmacija)
slika030