Kliški šahisti nižu uspjehe

sk1

sk2

PREGLED KLIŠKOG ŠAHOVSKOG PROLJEĆA

U splitskom šahovskom domu održan je 2. svibnja KUP Splitsko – dalmatinske županije u šahu za 2015. godinu. Ekipa ŠK „Sveti Vid“ Klis osvojila je 4. mjesto, a superioran pobjednik je splitski Mornar koji se tako plasirao u finale KUP-a Hrvatske u šahu. Mornar je pojedinačno imao nevjerojatan učinak od 15,5 iz 16 (!), a jedini remi od svih uspio je ostvariti Davor Perić u partiji s FIDE majstorom Mirom Bobancem.

Petero kliških šahista nastupalo je na 11. memorijalu „Petar Žaja 2015“ koji se održao 10. svibnja u Aržanu u spomen na Petra Žaju, šahistu i pripadnika čuvenih Tigrova koji je položio svoj život u obrani Domovine na dubrovačkom bojištu. U konkurenciji 75 igrača slavio je zadarski FIDE majstor Ivan Jakić.

U kliškom domu kulture „Jozo Buliga“ održano je 30. svibnja prvenstvo ŠK „Sveti Vid“ Klis ubrzanim tempom za 2015. godinu. Uz domaće šahiste, nastupala su i dvojica igrača s pozivnicom – Stjepan Žaja i Ilija Knezović, a upravo je potonji i bio najuspješniji te osvojio prvenstvo. Prvenstvo je prijavljeno Svjetskoj šahovskoj federaciji radi obračuna za rapid rejting listu, a za pohvaliti je dobru reakciju ljudi iz općine Klis koji su, suočeni s istovremenom obljetničkom proslavom u obližnoj velikoj dvorani doma kulture, pronašli adekvatan prostor za šahiste te je time prvenstvo odigrano u vrlo dobrim uvjetima.

Pred kliškim šahistima je aktivno ljeto. Klub će imati po jednog predstavnika na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske za kadetkinje (Split, 20. – 26. lipnja) i juniore (Krapinske Toplice, 24. – 31. srpnja), a očekuje se i dobar odaziv te nastup na velikim tradicionalnim open turnirima u kolovozu i rujnu u Splitu, Velikoj Gorici i Humu na Sutli. I jesen će biti uzbudljiva – seniorska ekipa će pokušati četvrtu godinu zaredom izboriti opstanak u 2. ligi, dok će juniorska ekipa nastojati ostvariti podvig plasmanom u 1. hrvatsku juniorsku ligu. Juniori kliškog „Svetog Vida“ trenutno su vodeći u južnoj skupini 2. juniorske lige, a hoće li Klis dogodine imati prvoligaša znat će se krajem listopada.

 

Davor Perić